Feederlines on LinkedInFeederlines on TwitterFeederlines on Facebook

Nieuwsarchief

Brandoefening op ms Nordland 30-01-2012

In de pauze op een doordeweekse werkdag op zee gaat ineens een alarm af. Iedereen schrikt gelijk overeind, rent naar zijn/haar hut om een overall en veiligheidsschoenen aan te trekken en verzamelt zich zo snel mogelijk op het officierendek. De meeste bemanningsleden horen het al: brandalarm! Gelukkig blijkt het een oefening te zijn.

Er blijkt een brand te zijn ontstaan in de boegschroefkamer (voor in het schip). Na een snelle bespreking krijgt iedereen een taak toegewezen. Iedereen heeft een vaste taak: de kapitein coördineert vanaf de brug en geeft instructies aan de bootsman. De bootsman geeft leiding aan dek. Na het aantrekken van de brandweerpakken ging ik samen met de tweede stuurman op zoek naar de brand om deze te bestrijden. Na bestrijden van de brand werd de oefening geëvalueerd.

Na de evaluatie gaat iedereen weer door met de dagelijkse werkzaamheden. Iedereen beseft dat een toekomstig alarm een echte brand kan aankondigen. Door een dergelijke training wordt iedereen gewezen op de mogelijkheden van een mogelijke crisissituatie aan boord. Een oefening zet iedereen weer op scherp en verduidelijkt de taken in een dergelijk situatie. Met een (grote) brand aan boord zijn de gevolgen soms niet te overzien en is het belangrijk dat de brand snel bestreden wordt.

Naast de brandoefeningen worden onder andere de volgende oefeningen aan boord uitgevoerd: man overboord oefeningen en oefeningen omtrent het verlaten van het schip. Feederlines hecht veel waarde aan dergelijke oefeningen om de veiligheid van de bemanning zo goed mogelijk te kunnen garanderen.

Foto's brandoefening

Geschreven door stagiaire Wietse Rijkeboer