Feederlines on LinkedInFeederlines on TwitterFeederlines on Facebook

Nieuwsarchief

PERSBERICHT: Grote bulkcarriers voor Feederlines 05-04-2011

Feederlines verwelkomt een unieke serie schepen binnen haar vloot. Met de oplevering van het ms UBC Ohio medio april krijgt de Groningse rederij de beschikking over de eerste van een serie van zes 118.000 tonners.

Feederlines versterkt vloot met uniek scheepstype
Grootste bulkschepen onder Nederlandse vlag

GRONINGEN - Rederij Feederlines verwelkomt een unieke serie schepen binnen haar vloot. Met de oplevering van het ms UBC Ohio medio april krijgt de Groningse rederij de beschikking over de eerste van een serie van zes 118.000 tonners, een uniek scheepsformaat voor bulkschepen onder Nederlandse vlag. Het betreft het grootste bulkschip onder Nederlandse vlag, met een laadvermogen van maar liefst 118 miljoen kilo. Gezien de huidige vloot van de rederij, met een gemiddeld laadvermogen van 8.000 ton, is de nieuwe serie schepen een unieke toevoeging.

De zes zusterschepen, die tussen april en december van dit jaar worden opgeleverd, hebben een lengte van 260 meter en zijn 43 meter breed. De hele serie wordt gebouwd op de Chinese scheepswerf Dayang. Deze schepen worden getypeerd als ‘Neo-Panamax’-schepen, hetgeen samenhangt met de grootscheepse aanpassing van het Panama-kanaal. Het passeren van het kanaal is voor dit scheepstype namelijk pas mogelijk zodra de geplande verbreding in 2014 is gerealiseerd. De schepen zullen wereldwijd worden ingezet voor het vervoer van droge bulklading zoals ertsen, kolen en graan.

De kernbemanning van deze schepen zal bestaan uit 24 personen. ‘Bij het samenstellen van de bemanning richt de rederij zich nadrukkelijk op de Nederlandse markt en geeft Nederlandse officieren daarmee een unieke mogelijkheid kennis te maken met een type schip dat al enige tijd niet onder Nederlandse vlag gevaren heeft’, aldus Algemeen Directeur Jan van der Laan. Met het in de vaart brengen van deze bulkcarriers geeft Feederlines een nieuwe impuls aan de maritieme arbeidsmarkt.

Feederlines is in 1995 opgericht als onderdeel van de Duitse Hartmann Groep uit Leer en heeft gedurende de jaren gebouwd aan de groei van een jonge, moderne vloot. De vloot is deels gefinancierd door investeerders door middel van publieke scheeps-CV’s. De rederij beschikt op dit moment over een vloot van 52 schepen variërend van 4.500 tot 9.000 ton laadvermogen. Met de nieuwe schepen boort de rederij dan ook een geheel nieuw segment aan. De binnen de Hartmann Groep aanwezige expertise zal worden aangewend om de schepen optimaal in te zetten op de vervoersmarkt. Feederlines voert het management over de betreffende schepen en maakt daarnaast gebruik van de ervaring van een aantal zusterbedrijven.

Fotogallerij ms UBC Ohio

Artikel op rtvnoord.nl

Artikel op nujij.nl

Artikel op scheepvaartnieuws.punt.nl